_swe9974 _swe9977

När man har klarat av en tuff natt, och lugnet kommer tillbaka, så kommer belöningen. Små och stora fina upplevelser som gör att man blir hel igen. Vi får sällskap av flera småfåglar. Vad gör ni här ute? Jag försöker ge dem vatten och mat, men de är lite nervösa så det lyckas inte särskilt bra. De får i alla fall lite vila.

_swe9972

Den femte dagen till sjöss passerade vi ett sea mountain där det ”bara” är 86 meter djupt. Runt omkring är ca 4000 meter! Så det är ett högt berg fast under ytan. Niklas vet vad som kan röra sig vid dessa berg, så vi styr rakt över för att se vad vi kan få syn på. Det första vi får se är en sköldpadda som paddlar på ytan, han har några kompisar där också. Vi stannar mitt på toppen och badar. Det är helt stiltje, så stiltje det kan bli, bara lite dyningar.

När vi tuffar vidare dyker det upp en val bakom båten. Den dyker upp igen och rör sig efter oss som om den är nyfiken. Vi är också nyfikna så vi vänder om. Sen följder det mest magiska mötet med det stora djuret. Den dyker upp här och där alldeles nära båten. Vi hör hur den andas ut med ett sprut och det blir oljiga fläckar på vattnet efter dess utandning.

p1060936 p1060909

p1060924 p1060940

– Titta under båten säger Niklas. Det vågar jag inte, men jag gör det ändå, och där kommer den! Så nära, alldeles under oss!

p1060944

Nästa dag siktar vi Madeira!

_swe0069 _swe0132

Och se där, där kommer våra nyvunna vänner Ollie och Tom i sin lilla båt Ceta som lämnade Cascais samma dag som oss! Delfinerna lotsar oss in mot marinan och livet känns härligt!

_swe0103